Előfizetői tartalom

Melyik most Európa legerősebb hadereje? Itt a lista a kontinens igazi nagyágyúiról

Az Ukrajna ellen indult orosz invázió véget vetett az európai vezetők haderő szükségességével kapcsolatos naiv elképzeléseinek; szinte minden NATO-tag vagy NATO-aspiráns európai ország komoly fejlesztési projekteket indított, hogy helyrehozzák a hidegháború vége óta rohadó harcászati képességeiket. Az viszont, hogy ezek a projektek beérjenek, még hosszú évek kérdése lesz, a geopolitikai események pedig mostanában igencsak gyorsan pörögnek. Európa vezető nagyhatalmai többségében egyáltalán nincsenek felkészülve egy nagyobb, más ország ellen vívott hagyományos háborúra, hiszen haderejüket az elmúlt évtizedekben csupán gerillaellenes műveletekhez kellett használniuk, messze a hátországtól. Emiatt igencsak megváltoztak a katonai erőviszonyok a kontinensen az elmúlt évtizedekben: Németország, mint tradicionálisan jelentős katonai hatalom nagyon sokat vesztett haderejének ütőképességéből a Vasfüggöny leomlása óta, miközben Lengyelország, illetve a háború kimenetétől függően akár Ukrajna is szignifikáns katonai erővé válhat a kontinensen. Nézzük meg, melyek most Európa legerősebb haderői.

A legtöbb összesítésben Oroszországot hozzák ki Európa legerősebb haderejének az elemzők, viszont az ország nagyobb része Ázsiában van. Hasonló a helyzet Törökországgal is, amely a második legnagyobb NATO-haderő, viszont területe nagyrészt nem Európában található.  Emellett az Amerikai Egyesült Államok is jelentős katonai jelenléttel bír a kontinensen, de mint közismert...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés