Portfolio signature

Durvulnak az oroszok: olyan fegyvert vettek elő, ami még a rettegett HIMARS-nél is jobb?

Huszák Dániel
Az elmúlt hetekben látszólag nagyobb számban kezdték el használni az oroszok az irányított, nagy hatótávolságú, Tornádó-Sz rakétarendszert, azt az eszközt, amely orosz oldalon talán a leginkább megfeleltethető az ukránok által használt M142 HIMARS képességeinek. Ellentétben a legtöbb orosz MLRS-rendszerrel, a Tornádó-Sz elektronikus tűzvezető rendszert, illetve műholdalapú célkereső rendszert is használ, hogy pontos találatot tudjon leadni, lőtávolsága ráadásul papíron meghaladja a HIMARS-ét. Mivel Oroszország csak a 2010-es évek második felében kezdte el tömeggyártani a fegyverttípust, vélhetően elég limitált számban áll a „különleges műveletben” résztvevő orosz tüzérek rendelkezésére az eszköz, de reálisan feltételezhető, hogy több van belőle, mint ahány HIMARS-t az ukránok fel tudnak vonultatni ellene. Egyelőre.

Előkerült az „orosz HIMARS”

Az Egyesült Államok már egy tucat HIMARS nagy hatótávolságú precíziós rakétarendszert szállított le Ukrajnának a nyár folyamán; az ukrán fegyveres erők ezeket remekül használják arra, hogy orosz lőszerraktárakat és parancsnoki állásokat semmisítsenek meg mélyen a frontvonal mögött.

A HIMARS-ek azért is okoznak gondot az oroszoknak, mert a donbaszi offenzíva során jelentős többségében nem irányított, jelentősen kisebb hatótávolságú önjáró tarackokat és rakéta-sorozatvetőket (MLRS) használnak, mellyel nem tudnak érdemben tüzet viszonozni a nagy hatótávolságú amerikai sorozatvetőknek.

Arról azonban viszonylag kevés szó esik, hogy az oroszok is rendelkeznek a HIMARS-hez hasonló nagy hatótávolságú irányított rakéta-sorozatvetőkkel: ez a „Tornádó” fegyvercsalád.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések