Előfizetői tartalom

Megijedt az ukrajnai háború miatt Putyin egyik legfontosabb szövetségese - Kulcsfontosságú régiót veszíthet el Oroszország?

Ács Bence
Kazahsztán a belső-ázsiai régió egyik kulcsfontosságú országa. A volt szovjet tagállam világszinten is jelentős kőolaj-, földgáz-, és nemesfémlelőhellyel rendelkezik, mindemellett pedig függetlenedése óta jó kapcsolatot ápol Oroszországgal. Moszkva Ukrajna ellen indított februári támadása óta azonban érdekes módon egyre több olyan nyilatkozat érkezik a kazah vezetőktől, melyek alapján megkérdőjelezhető az ország Moszkva iránti elkötelezettsége. A Wall Street Journal Nur-Szultán elmúlt hónapokban tanúsított magatartása alapján elemezte a kazah lehetőségeket.

Az év elején Oroszország több mint 2000 katonát küldött Kazahsztánba, azzal a céllal, hogy segítsen felszámolni az erőszakos kormányellenes zavargásokat. Hat héttel később, amikor az orosz csapatok berontottak Ukrajnába, Kazahsztánnak lehetősége nyílt arra, hogy az invázió támogatásával viszonozza a szívességet, a jelentős méretű kazah haderő azonban nem csatlakozott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái