FONTOS Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?
 
Előfizetői tartalom

Van egy furcsa sziget, amelyet félévente cserélget két ország, pedig nem lakja senki

Van egy aprócska sziget Spanyolország és Franciaország határán, amelyről vélhetően a helyi lakosokon kívül senki nem tudna, ha nem lett volna fontos történelmi események színtere, és ha nem lenne egy ritka nemzetközi jogi entitás, a kondomínium egy különleges esete. Kondomíniumok azok a területek, amelyeket több ország közösen birtokol, köztük a Fácánok szigete a legrégebbi, a legkisebb és az egyetlen, amelyen két ország úgy osztozik közösen, hogy az év egyik felében az egyik, a másikban a másik ellenőrzése alatt áll.

Békekötés egy aprócska szigeten 1659. november 17-én fontos esemény zajlott a Spanyol Királyságot és a Francia Királyságot elválasztó folyón, a Bidassoán található kis szigeten, a Fácánok szigetén: XIV. Lajos francia király, közismert nevén a Napkirály, és IV. Fülöp spanyol uralkodó képviselői aláírták a pireneusi békét, amely pontot tett az 1635 óta zajló francia–spanyol...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés