Előfizetői tartalom

Képes lehet elzárni a gázcsapot Oroszország? Itt a válasz!

Az utóbbi hetekben egyre többször vetül fel az európai politikusok részéről reális lehetőségként, hogy a Kreml még idén akár teljesen leállíthatja a nyugatra tartó gázszállításokat, így már a soron következő tél ellátását is nagyrészt orosz gáz nélkül kellene megoldani Európában. Egy ilyen esetleges orosz lépéshez lenne indíték is, és bár az orosz gazdasági érdekek ellene szólnának, Moszkva számára a gazdasági racionalitás szempontjai jól láthatóan háttérbe szoríthatóak. De vajon technikailag lehetséges lenne-e egyáltalán egyszerűen elzárni a gázcsapot?

Az orosz gáztermelés körülbelül 83 százaléka tisztán gázkutakból származik. Ezek, a jellemzően nyugat-szibériai mezőkön és a Jamal-félszigeten üzemelő kutak viszonylag jól szabályozhatók, tehát a kiadott gáz mennyisége csökkenthető és növelhető anélkül, hogy a termelés megszakadna. Vagyis technikailag a Kreml képes a kitermelés és a gázexport jelentős visszafogására...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés