Előfizetői tartalom

Őt olvassa Putyin – Az emigráns filozófus, aki magasztalta Hitlert, és meghirdette egy orosz diktátor eljövetelét

Vlagyimir Putyin orosz elnök számos beszédében hivatkozott egy XX. századi orosz filozófusra, a bolsevikok elől Németországba, majd Svájcba menekült és száműzetésben meghalt Ivan Iljinre. Iljint Putyin utasítására 2005-ben temetették újra Oroszországban, egy évvel később pedig hagyatéka is hazakerült. Az orosz politikai gondolkodó annak idején lelkesen üdvözölte Mussolini, majd Hitler hatalomra kerülését, és bár a második világháború után bírálta a fasizmust és nácizmust, egész életében a szélsőjobboldali eszmék mellett kötelezte el magát. Iljin megjósolta egy orosz „nemzeti diktátor” eljövetelét, Ukrajnáról pedig azt gondolta, hogy a Nyugat azon keresztül törne Oroszország szétzúzására.

Putyin és Iljin 2005. október 3-án különleges eseményre került sor a moszkvai Donszkoj kolostorban: újratemették az orosz cári hadseregben, majd a bolsevikok elleni fehér haderőben szolgáló Anton Gyenyikin tábornokot, aki 1947-ben száműzetésben az Egyesült Államokban halt meg, illetve egy kevésbé ismert orosz filozófust, Ivan Iljint, aki szintén a kommunista uralom miatt menekült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés