Előfizetői tartalom

Újra a polgárháború szélén az olajban gazdag afrikai ország? Ezzel Putyin is sokat veszíthet

Igen feszült helyzet alakult ki Angolában azok után, hogy a példátlanul szoros parlamenti és elnökválasztások után az országot közel ötven éve irányító kormánypártot (MPLA) hozta ki győztesnek a kormányzat által ellenőrzött választási bizottság. Válaszul az MPLA egykori polgárháborús riválisa, az UNITA a választás eredményének megsemmisítését kérte az alkotmánybíróságtól, amelyet szintén a kormányzat ellenőriz, így nagy meglepetésre nem lehet számítani a taláros testület napokon belül meghozandó döntésétől. Elemzők korábban azzal számoltak, hogy szoros választási eredmény, a csalás gyanújának felmerülése esetén súlyos zavargások törhetnek ki az afrikai országban, ahol 20 éve ért véget a megszakításokkal 27 éven át tartó polgárháború. Angola sorsa Moszkva számára is fontos, miután az MPLA-kormányzat a Kreml fontos afrikai szövetségesének számít.

A másfél hete tartott angolai parlamenti és elnökválasztás eredményének megsemmisítését kérve a napokban keresetet nyújtott be az alkotmánybíróságához az afrikai ország fő ellenzéki pártja – a Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) –, amely nem sokkal maradt le a hivatalos eredmények alapján győztesnek kihirdetett, az országot az 1975-ben elnyert függetlenség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés