Előfizetői tartalom

Szokatlan lépéssel üzent a világnak Putyin – Ezért hagyta ki az orosz elnök Gorbacsov temetését

Kiss Csaba
A nemrég elhunyt utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov megítélése homlokegyenest különbözik a Nyugaton és Oroszországban, és a kettő közötti olló Vlagyimir Putyin elnöksége alatt folyamatosan nyílt ki. Míg a Nyugat a Szovjetunió lényegében békés felbomlásának és a hidegháború lezárulásának hősét ünnepli az 1990-ben béke Nobel-díjjal is kitüntetett Gorbacsovban, addig az orosz vezetés csak hűvös nyilatkozatokat tett közzé halálával kapcsolatban, sokan pedig – a hatalmi gépezeten belül is – árulónak tartják, aki a szatellitállamokat és a szovjet nyugati perifériát az Egyesült Államok kezére játszotta. Mindez magyarázatot ad arra is, miért nem vett részt Putyin a néhai szovjet vezető temetésén, ahol a gyászszertartást egy nemrég államilag betiltott, részben Gorbacsov pénzéből létrejött független orosz lap főszerkesztője vezette.

Zűrös viszony 2022. augusztus 30-án, életének 92. évében meghalt a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Szergejevics Gorbacsov. Temetésére szeptember 3-án került sor: holttestét a korábbi szovjet vezetőkéhez hasonlóan a Szakszervezetek Háza oszlopcsarnokában ravatalozták föl, majd a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra. A temetésen egyetlen külföldi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái