Előfizetői tartalom

Új problémával néz szembe az amerikai haderő - Kukázzák a legendás fegyverüket és Európához fordulnak

2021-ben az Egyesült Államok bejelentette, közel hetven év szolgálat után elkezdik nyugdíjba küldeni a legendás AR-15-rendszert, első körben az M4-es gépkarabélyokat. Emellett leváltják az M249 golyószórót is. Az utód meglepő módon egy svájci vállalat, a SIG Sauer fegyvere lesz és M5, illetve M250 névre fog hallgatni. De milyen elképzelés mentén is döntött Washington úgy, hogy a történelem során először egy európai gyártó fegyverét teszi a csapatok alapfelszerelésévé, és miért tűnik úgy, hogy egy hidegháborús koncepció alapján választottak? Nézzük.

Az eredetileg a Colt által gyártott M4 széria a használat hosszú évei alatt legendás státuszra tett szert. Minden valamire való akciófilmben, és videojátékban megjelentek, az amerikai katonák pedig a vietnámi háború kellemetlen tapasztalatai után megszerették a sokszor modernizált gépkarabélyt. Bár a fegyver lecserélése az ezredforduló óta napirenden volt, semelyik gyártó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés