Előfizetői tartalom

Új problémával néz szembe az amerikai haderő - Kukázzák a legendás fegyverüket és Európához fordulnak

Ács Bence
2021-ben az Egyesült Államok bejelentette, közel hetven év szolgálat után elkezdik nyugdíjba küldeni a legendás AR-15-rendszert, első körben az M4-es gépkarabélyokat. Emellett leváltják az M249 golyószórót is. Az utód meglepő módon egy svájci vállalat, a SIG Sauer fegyvere lesz és M5, illetve M250 névre fog hallgatni. De milyen elképzelés mentén is döntött Washington úgy, hogy a történelem során először egy európai gyártó fegyverét teszi a csapatok alapfelszerelésévé, és miért tűnik úgy, hogy egy hidegháborús koncepció alapján választottak? Nézzük.

Az eredetileg a Colt által gyártott M4 széria a használat hosszú évei alatt legendás státuszra tett szert. Minden valamire való akciófilmben, és videojátékban megjelentek, az amerikai katonák pedig a vietnámi háború kellemetlen tapasztalatai után megszerették a sokszor modernizált gépkarabélyt. Bár a fegyver lecserélése az ezredforduló óta napirenden volt, semelyik gyártó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái