Előfizetői tartalom

A hadsereg nélküli ország, amely a világ egyik legproblémásabb térségében lett az ökoturizmus fellegvára

Kiss Csaba
Az utóbbi évtizedekben igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát a közép-amerikai földnyelv egyik legfejlettebb, legstabilabb és legbiztonságosabb országa, Costa Rica, ahova az észak-amerikai látogatók mellett egyre többen utaznak Európából is, hogy esőerdőket, köderdőket, vulkánokat, valamint számos egzotikus állat- és növényfajt lássanak. Az állam nagy hangsúlyt helyez a természetes élőhelyek megvédésére, melyek Costa Rica fő vonzerejét jelentik. Az idegenforgalom felfutása annak is köszönhető, hogy a régió többi államával szemben itt az elmúlt évtizedekben nem voltak forradalmak, katonai puccsok és diktatúrák, és a közbiztonság is latin-amerikai viszonylatban jónak mondható. De minek köszönhető, hogy Costa Rica szomszédaihoz képest meglehetősen eltérő fejlődési pályát járt be, hogyan alakulhatott ki stabil plurális demokrácia és jogállam egy olyan térségben, amelyet a banánköztársaságok politikai instabilitása jellemez?

„Közép-Amerika Svájca” Közép-Amerikáról sokunknak katonai puccsok, diktatúrák, drogbandák, a borzalmas közbiztonság jutnak eszébe – sajnos nem ok nélkül. Az egy főre jutó gyilkossági statisztikákban például a világ élvonalába tartozik a közép-amerikai földnyelv legtöbb állama, így a dobogó csúcsán El Salvador, majd őt szorosan követve Honduras, Belize, Mexikó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái