Előfizetői tartalom

Mekkora az esélye annak, hogy Putyin atomfegyvert használ Ukrajnában?

Mióta a párnaposra tervezett, Ukrajna ellen indított orosz offenzíva megtört Kijevnél, azóta vissza-visszatérő téma különféle körökben, hogy mekkora az esély arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverhez nyúl. A rövid válasz az, hogy nem tudjuk, de remélhetőleg továbbra is alacsony. Ugyanakkor a kockázat kétségkívül nőtt az elmúlt hetekben, miután ukrán támadás érte a Krím-félszigetet, de különösen most, hogy Harkiv térségében az ukrán ellentámadás elsöpörte az orosz haderőt. Mindezek ellenére egy orosz atomcsapás Putyin számára is nagyon kockázatos manőver lenne, ami lehet, hogy többet ártana Oroszországnak, mint használna. Nézzük, miért.

Komoly aggályok Ukrán harcjárművek Harkiv térségében, az élen egy aknamentesítő jármű. Forrás: Mil.gov.ua, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons A hétvégére szinte teljesen kitolták az orosz haderőt Harkiv megyéből az ukránok, már csak néhány északi kistelepülést és az Oszkol folyó keleti partvonalát ellenőrzik a térségben a megszállók.  Önmagában nem is feltétlen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés