Előfizetői tartalom

Furcsa időpontban lángol fel a háború Oroszország déli határán - Ki nyerhet valójában ezzel a konfliktussal?

Hétfőn késő este újra fellángolt a konfliktus Örményország és Azerbajdzsán között a közös határ mentén. Mindkét ország a másikat vádolja a harcok szításával. Az orosz érdekszférába tartozó régióban kirobbanó újabb háború rosszabbkor nem is jöhetett volna Putyin elnöknek: Ukrajnában az orosz fegyveres erők számottevő része van lekötve, a „különleges művelet” pedig a háború során először nem az ukrán területek megkaparintásáról, hanem a már elfoglalt régiók megtartásáról szól. De ki is járhat jól azzal, ha a Kaukázusban ismét egymás torkának esik Baku és Jereván? Nézzük.

Nem sokkal az első lövések eldördülése után után Nikol Pasinyan örmény miniszterelnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az ENSZ-hez fordult, és a nemzetközi közösség válaszlépését kérte. Azt mondta, hogy mivel Baku olyan területet támadott meg, amelyet nemzetközileg Örményország részeként ismertek el, Jereván az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés (KBSZSZ) Szervezetének 4. cikkelyében foglalt kollektív biztonsági záradékra fog hivatkozni.

A cikkely értelmében a KBSzSz tagállamainak egy másik, támadásnak kitett tag segítségére kell sietniük.

Januárban Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök ugyanerre a záradékra hivatkozott, amikor katonai segítséget kért Oroszországtól, miután az országban kormányellenes zavargások törtek ki. Az örmény-azerbajdzsáni összecsapásokban Moszkva nem küldött katonai támogatást, de kedden közölte, hogy tűzszünetet közvetített (amit a két fél még nem erősített meg). Az Egyesült Államok és az EU eközben de-eszkalációra szólított fel, míg Törökország, Azerbajdzsán szövetségese, közölte, hogy támogatja Bakut.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés