Előfizetői tartalom

Mi lesz Ukrajnában, ha Putyin tényleg elrendeli a mozgósítást?

Huszák Dániel
Nagyon úgy néz ki, hogy a hadiállapot kihirdetésére és mozgósításra készül Oroszország, ennek a Duma törvénymódosítással, a szakadár „népköztársaságok” pedig népszavazásokkal próbálnak megágyazni. Ez azt jelenti, hogy hamarosan vége lehet a Moszkva által csak limitált katonai beavatkozásként emlegetett „különleges műveletnek” Ukrajna területén és jelentősen bővülhet az invázióban résztvevő katonák, katonai alakulatok létszáma és talán a bevethető fegyverek köre is. Azt, hogy mindez mennyiben jelent fordulópontot a háború alapvető dinamikájára nézve, még nem tudni, de valószínűsíthető, hogy a mozgósítás nem sok jót jelent Ukrajnára nézve.

„Különleges műveletből” háború Mint ismert, Oroszország hivatalosan nem áll hadban Ukrajnával, az orosz politikai vezetők rendre csupán „különleges műveletként” hivatkoznak az ukrajnai invázióra. A retorikai fogások mellett ennek van egy fontos, konkrét hatása is az invázió eseményeire nézve: Oroszország hivatalosan csupán önkéntes alakulatokat, különleges...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái