Putyin: nem lesz más választása Oroszországnak, új atomfegyvereket kell fejlesztenie
Globál

Bejelentette Putyin: részleges mozgósítás lesz Oroszországban

Ács Bence
Szerda reggelre virradóan Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt részleges mozgósítást fog elrendelni hazájában, mely szeptember 21-én veszi kezdetét.

Az elnöki bejelentés értelmében egyelőre csak azok a tartalékosok kapnak behívót, akik releváns katonai tapasztalattal rendelkeznek.

A jelenleg rendelkezésre álló információk értelmében a mozgósítás megközelítőleg 300 ezer személyt érint.

A bejelentést a keddi napon több árulkodó jel is megelőzte: Putyin a nap folyamán egyeztetett a fontosabb orosz fegyvergyártókkal, az orosz alsóház pedig a felsőház bevonása nélkül fogadott el több olyan törvényjavaslatot, amelyek jelentősen szigorítják az orosz fegyveres erőknél szolgáló személyzet büntetését dezertálás és parancsmegtagadás esetén.

Nem sokkal a bejelentés előtt több orosz Telegram csatornán is megjelentek olyan hírek, melyek szerint szeptember 21-én éjféltől a katonakorú férfi lakosság számára tilos az Orosz Föderáció, valamint Luhanszk és Donyeck megye területének elhagyása.

A lakosság mozgásának korlátozására a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján még nem került sor.

A Telegram csatornák felbolydulásával nagyjából egy időben a Pravda értesülései szerint a Kreml bejelentette, hogy átcsoportosítja a Szíriában állomásozó ejtőernyős alakulatait Ukrajna Területére.

Putyin a mozgósítást a donbaszi szakadárköztársaságok által kezdeményezett népszavazásokkal indokolta, szerinte hazájának kötelessége védelmet nyújtani a két, Oroszországhoz csatlakozni kívánó területnek.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében Oroszország nem küldhet külföldre harcolni sorkatonákat, a donbaszi szakadár köztársaságokban megtartott népszavazásokat követően azonban Oroszország saját területének tekintheti a régiót, így pedig a sorkatonákat is bevetheti ott.

Kijelentette továbbá, hogy a Kreml célja továbbra is a Donbasz teljes felszabadítása.

A mozgósítás során behívott katonák az orosz katonák szerződéses jogviszonyban fognak szolgálatot ellátni. A behívó alól mentesülnek azon személyek, akik tartalékos szolgálatot látnak ugyan el, de valamelyik fegyvergyártó vállalattal állnak munkaviszonyban.

Milyen előnyöket adhat a mozgósítás?

A részleges mozgósítás által érintett 300 ezer fő meghaladja a jelenleg Ukrajnában harcoló orosz csapatok számát, így amennyiben pusztán a létszámot tekintjük mérvadónak, úgy jelentős az orosz csapatok jelentős előnyre tehetnek szert a harctéren, ugyanakkor a mennyiségi tényező önmagában nem feltétlenül orvosolhatja a harcoló alakulatokat érintő legfontosabb problémákat.

Az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok felszerelése egyéni, és csoportos szinten is komoly kívánnivalókat hagy maga után. Az internetre felkerült felvételek alapján kijelenthető, hogy egy átlagos orosz katona felszerelése jelentősen rosszabb minőségű, mint a vele szemben álló ukráné. A csapatok hiányt szenvednek olyan modern eszközökben, mint az éjjellátók, a golyóálló mellények, és a repeszálló sisakok, mindemellett pedig gyakran láthatunk képeket arról, hogy sok orosz katona hidegháborús kézifegyverekkel, AKM és AK-74-es gépkarabélyokkal van felszerelve.

Az állapotok a járművek terén sem fényesebbek: az orosz csapatok harctéri fuvarozását ellátó BMP gyalogsági harcjárművek már az ezredforduló idején is elavultnak számítottak. Az eddigi tapasztalatok szerint Moszkva első sorban továbbra is főleg T-72-es tankokat küld a frontvonalra, amelyek nem rendelkeznek modern aktív védelemmel, így a legtöbb, ukránok rendelkezésére álló kézi páncéltörő fegyver képes elpusztítani őket.

A fentiek fényében erősen kérdéses az, hogy amennyiben az említett 300 ezer katona meg is érkezik az ukrán határhoz, milyen felszereléssel lesznek ellátva, illetve az, hogy a frontvonalon milyen módon is kívánják mozgatni a csapatokat.

Külön fejtörést okozhat a harcoló alakulatok morálja. A tapasztalatok szerint a jelenleg Ukrajnában szolgálatot teljesítő katonák jó része nem akar harcolni, ennek kiváló bizonyítéka a nagy számú, jó állapotban hátrahagyott harcjármű.

Amennyiben Moszkva megkezdi a tartalékos katonák behívását, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az érintettek egy része - a szigorú büntetések ellenére - egyszerűen megtagadja a parancsot, vagy a frontvonalra eljutva leteszi a fegyvert.

Amennyiben az oroszok megfelelő módon fel tudják szerelni a most behívott katonákat, úgy kétség kívül jelentős, akár döntő előnyre is szert tehetnek az ukrajnai harcokban, a jelenleg frontszolgálatot teljesítő csapatok felszereltsége azonban kérdésessé teszi azt, hogy Moszkva egyáltalán képes-e a kor elvárásai szerint felfegyverezni csapatait. Amennyiben az oroszok több tízezer alulmotivált, és gyengén felszerelt katonát hajtanak ki a frontra, úgy közel sem elképzelhető az, hogy komoly eredmények nélkül fognak brutális veszteségeket szenvedni.

Az orosz haderőt jelenleg érintő problémákról itt írtunk bővebben.

Nemzetközi reakciók

Az előzetes elvárásoknak megfelelően a nyugati hatalmak a szerda reggeli bejelentést követően sorra ítélték el Putyin mozgósításra vonatkozó lépését.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a mozgósítás bizonyítja azt, hogy Putyin vereséget szenvedett Ukrajnában, és más módon már képtelen bármiféle előnyre szert tenni a harctéren. Wallace nézőpontját osztja Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is, aki szerint az orosz vezérkar saját sikertelenségéért is a nyugati államokra kívánja tolni a felelősséget.

Robert Habeck, Németország alkancellárja Putyin bejelentését úgy értékelte, mint egy "rossz döntés egy törvénytelen háborúban".

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a mozgósítás Putyin elszkalációs kísérlete, mely jól bizonyítja azt, hogy ebben a konfliktusban Oroszország az egyetlen agresszor.

Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Lettország