FONTOS Kijött a friss lista: ez most a 10 legjobb munkahely
 
Előfizetői tartalom

Óriási fordulat előtt Európa? – Jobboldali győzelem jöhet az EU harmadik legerősebb országában

Kiss Csaba
Olaszországban vasárnap reggel 7 órától este 23 óráig törvényhozási választásokat tartanak, miután július 21-én lemondott Mario Draghi szakértői kormánya, amely mögött a legtöbb nagy párt felsorakozott. A választások nagy győztese lehet az ellenzékben maradt Olaszország Fivérei (FdI) nevű, posztfasiszta gyökerű párt, melynek elnöke, Giorgia Meloni Olaszország első női miniszterelnöke lehet. Meloni pártja a Matteo Salvini vezette Ligával és a többszörös ex-miniszterelnök, Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország nevű pártjával lépett szövetségre, és nagy eséllyel biztosítani tudják maguknak a jobboldali többséget a parlament két házában, miközben az olasz baloldal több formációra szétesve próbálja megakadályozni őket ebben. Bár a legnagyobb valószínűsége egy jobboldali győzelemnek van, az utóbbi hetekben utolsó rohamra indult a sokak által már leírt baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) – kérdés, mire lesz ez elég.

Az olasz jobboldal szövetségben fut neki a választásnak Egyesek a vészharangot kongatják, mások nyugalomra intenek most, hogy a vasárnap esedékes olaszországi választások legnagyobb esélyesének az a párt tűnik, amelyet az 1946-ban alakult és 1995-ben megszűnt posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalom (MSI) örökösének tartanak. Az Olaszország Fivérei (FdI) elnöke, a most 45 éves...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái