Előfizetői tartalom

Valóban leáldozott volna a monarchiáknak? – Európát nézve meghökkentően más a kép

Ha ma is uralkodó királyi családról hallunk, legtöbbünknek bizonyára a brit uralkodó ház jut eszébe, pedig Európában az Egyesült Királysággal együtt 12 országnak monarchia az államformája. Az európai monarchiák között több miniállam is van, így Monaco, Liechtenstein, Andorra vagy éppen a pápa mint teokratikus monarcha vezette Vatikán, de olyan nagyobb országokat is találunk még az Egyesült Királyságon kívül, mint Spanyolország, Hollandia vagy Svédország. Melyek a mai Európa monarchiái, és kik a ma is uralkodó királyok, nagyhercegek és hercegek?

Csökkenő számú monarchiák

Egészen az I. világháborúig Európa nagy többségét monarchiák uralták, a nagyobb országok közül egyedül Franciaország volt köztársaság. Az I. világháború vége aztán sok országban a monarchiák bukását okozta, továbbá a korábbi nagy birodalmak helyén számos kisebb állam is létrejött, amelyek többnyire köztársasági államformát nyertek.

Az I. világháború elhozta az utolsó európai császárok bukását: megszűnt a Német Császárság, lemondott az utolsó Habsburg-uralkodó, a bolsevikok kivégezték az utolsó orosz cárt, és 1922-ben az utolsó török szultán, VI. Mehmed is lemondott a trónról.

Köztársaságként jött létre újonnan Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország vagy éppen Csehszlovákia. Magyarországon egy rövid köztársasági, majd tanácsköztársasági periódus után visszaállt ugyan a királyság, de már király nélkül, kormányzóval az államfői poszton.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés