Előfizetői tartalom

Merész politikai játszma állhat a szabotázsakció hátterében – Miért éri meg bárkinek felrobbantani Európa egyik legfontosabb gázvezetékét?

Kiss Csaba
A hét elején robbanások rázhatták meg az Oroszországot Németországgal összekötő mindkét tenger alatti gázvezetéket, az Északi Áramlat 1-et és 2-t, minek következtében jelenleg is szivárog a földgáz a Balti-tengerbe. A jelek arra mutatnak, hogy szándékos akció, vagyis szabotázs történhetett. A robbantásokra nemzetközi vizeken került sor, így közvetlen támadás egyetlen országot sem ért, és a leginkább érintett Dánia és Svédország hangsúlyozta is, hogy nem terveznek katonai választ. A leginkább észszerű magyarázat az orosz szabotázs lehet, de kétséges, hogy valaha is kiderül, mi történt valójában.

Mi történt? Hétfőn először az Északi Áramlat 2 üzemeltetője számolt be arról, hogy nyomáscsökkentést észlelt a vezetékpárban, amelynek oka gázszivárgás lehet. Ezután a dán energiahatóság közölte, hogy a szivárgás valószínűleg dán vizeken történik. Nem sokkal később az Északi Áramlat 1 üzemeltetője, a Nord Stream AG jelentette, hogy a másik vezetékpárban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái