Előfizetői tartalom

Kikergetnék a franciákat a világ egyik legszegényebb országából – Orosz zászlókat lengetnek a fővárosban

Ács Bence
Október első hétvégéjén fegyverropogás, és az utcára vonuló tüntetők kiáltozásai töltötték meg Burkina Faso fővárosának utcáit. Kevesebb mint egy évvel a legutóbbi puccsot követően ismét új katonai junta jutott hatalomra a világ egyik legszegényebb országában. Az utcai zavargások során felgyújtották a régi gyarmattartó Franciaország nagykövetségét, orosz zászlókat lengettek az utcákon, és elkezdtek terjedni a hírek arról, hogy az új államfő, Ibrahim Traore százados a rettegett orosz Wagner-csoport zsoldosait fogja behívni az országba.

A Burkina Fasoi politikai légkör érdekes jelenség Nyugat-Afrikában: a kicsi, tengerpart nélküli államban több tucat különböző népcsoport él együtt, az egyes törzsek között azonban rendkívül ritka az etnikai, vagy vallási alapú konfliktus, az ország történelmét ugyanakkor államcsínyek tömege tarkítja. A legutóbbi katonai puccsra 2022. január 24-én került sor, amikor...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái