Előfizetői tartalom

Forrong Brazília: kampánytéma lett a labdarúgó-válogatott által hordott mez, a baloldali Lula "visszaszerezné" a zászlót

Portfolio
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, vagy ismertebb nevén csak simán "Lula" 48,43%-ot szerezve nyerte meg az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. A hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonarot alulmérték a közvélemény-kutatók, végül 43,2%-ot szerzett. Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, október 30-án második fordulóra kerül sor. A tét az ország és Brazília nemzeti szimbólumainak sorsa. A Brazíliában folyó kampány egyik forró témája ugyanis a brazil válogatott sárga-zöld mezének jelentése. Bolsonaro híveinek egy része szerint ez a jobboldal jelképe, míg Luláék azért küzdenek, hogy a baloldaliak is sajátjuknak érezhessék a brazil zászlót, illetve a fociőrült országban nemzeti szimbólumnak minősülő ruhadarabot.

Jön a második forduló

A baloldali Lula a szavazatok 48,43%-ot begyűjtve nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját. A hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonarot alulmérték a közvélemény-kutatók, végül 43,2%-ot szerzett. Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, október 30-án második fordulóra kerül sor, amely eldönti Brazília, és talán a brazil labdarúgó-válogatott mezének sorsát.

Megosztottság Brazíliában

Amikor augusztusban megjelent a piacokon a brazil válogatott által a 2022-es világbajnokságon viselendő mez, João Vitor Gonçalves de Oliveira rohant, hogy megszerezze a felszerelést. A 20 éves fiatalember elment a legközelebbi boltba, felkapta a híres sárga-zöld felsőt, és a pénztárhoz vitte, ahol izgatott mosollyal fogadták.

A bolt tulajdonosa azt feltételezte, hogy a jelenlegi kormányt támogatom, mert megvettem a pólót, és elkezdett a baloldali jelölt, Lula miatt őrjöngeni

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés