Előfizetői tartalom

Ilyen káoszt még nem látott Britannia – Történelmi váltás jöhet?

Egyre nehezebb a brit miniszterelnök, Liz Truss és az Egyesült Királyságot kormányzó toryk helyzete. Truss még csak nem egészen hat hete vezeti országát, de a közvélemény-kutatások mellett már a Konzervatív Párt parlamenti frakciójában szerveződő lázadás is egyre inkább aláássa tekintélyét. Amennyiben a rebellis csoport tagjai még idén sikerrel járnak, és megbuktatják az egyre nagyobb káoszt okozó Thatcher-rajongó politikust, az történelmi jelentőségű volna: Liz Truss Nagy-Britannia legrövidebb ideig hatalomban lévő miniszterelnökeként vonulna be a történelemkönyvekbe. A Downing Street 10-re esélyesek között Penny Mordaunt és Rishi Sunak mellett más nevek is meg fognak jelenni a brit újságok címlapjain, azonban a Konzervatív Párt vezetése jelenleg nem ígérkezik sikersztorinak. A toryk annyira rosszul állnak az egyre magabiztosabb, kormányzásra készülő Munkáspárthoz képest, hogy Truss sorsán és a technikai kérdéseken túl felmerül: ki lesz az, aki akár egy biztos vereséggel járó választáson is vezetné pártját?

No Trust in Truss A Boris Johnson lemondása miatt kiírt vezetőválasztás eredményét szeptember 5-én hirdették ki: a Konzervatív és Unionista Párt tagjainak szavazatai által a korábbi brit külügyminisztert, Liz Trusst választották meg a párt új vezetőjének, miután a voksok 57,4%-át megszerezve győzte le Rishi Sunak volt pénzügyminisztert. Még hat hete sincs tehát annak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés