Előfizetői tartalom

Száz évvel Mussolini hatalomra jutása után posztfasiszták alakítanak kormányt Olaszországban – Kísért a Hitler-csatlós diktátor szelleme?

Kiss Csaba
1945 óta először nyert posztfasiszta (múltú) párt választást Olaszországban. Az Olaszország Fivérei vezetője, Giorgia Meloni 1996-ban egy nyilvánosságra került videóban még az egykori fasiszta diktátort, Benito Mussolinit dicsérte, azonban az utóbbi években igyekezett hagyományos konzervatív erővé átfazonírozni pártját. Mussolini kultusza ugyanakkor egyre erősebb Olaszországban, és egyfajta nosztalgia alakult ki a Mussolini-korszak iránt, amelytől megpróbálják leválasztani a diktátor Hitlerrel kötött szövetségét. Közben egy új könyv brit levéltári kutatások alapján azt állítja, az Egyesült Királyság tevékenyen közreműködött Mussolini száz évvel ezelőtti hatalomra jutásában, jelentős pénzösszegekkel is támogatva a fasiszta mozgalmárt.

Posztfasiszta múlt

Giorgia Meloni és pártja, az Olaszország Fivérei (Fratelli d'Italia – FdI) szeptember 25-én győzelmet aratott az olasz parlamenti választásokon, ezzel

első ízben nyert választást Olaszországban olyan párt, melynek gyökerei a posztfasiszta mozgalomba nyúlnak vissza.

Az FdI elődszervezetének ugyanis az az 1946-ban, a néhai diktátor, Benito Mussolini hívei alapította és 1995-ben megszűnt posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalmat (Movimento Sociale Italiano – MSI) tartják, melynek ifjúsági szervezetéhez egyébként Meloni 15 évesen csatlakozott.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái