Előfizetői tartalom

Kritikus időszakban járul az urnák elé Amerika - Miért fontos a közelgő félidős választás?

Három hét múlva, november 8-án az Egyesült Államok lakossága két év után ismét az urnák elé járul, ekkor tartják ugyanis az úgynevezett „félidős”, vagy „mid-term” választásokat. A választások során 435 képviselő és 35 szenátor, valamint 39 kormányzó nyeri el megbízatását. A választásokról szóló cikksorozatunk első részében röviden bemutatjuk az Egyesült Államok politikai rendszerét.

Alsóház? Felsőház? Kongresszus? – Az amerikai törvényhozás szerkezete

Az Egyesült Államok törvényhozása a világ számos más pontján is népszerű kétkamarás országgyűlés modelljét követi, azonban a rendszerben természetesen van egy kis csavar: míg például Európában a társadalomban fellelhető rangbéli különbségek mentén alakultak ki a parlament alsó- és felsőházak, addig a nyugati értelemben vett „nemesség” az Egyesült Államokban nem alakult ki.

ennek következménye az, hogy bár az amerikai országgyűlés, azaz a Kongresszus valóban két házból áll, ezek a házak közjogi értelemben egyenlőnek tekintendőek: a sikeres jogalkotáshoz mind a két ház támogatására szükség van.

US_Capitol_west_side
A Kapitólium, az amerikai törvényhozás épülete. Forrás: Martin Falbisoner via Wikimedia Commons

A Kongresszus két házát Képviselőháznak, illetve Szenátusnak nevezik. A képviselőház 435 választókörzete lakosságarány alapján kerül kijelölésre, a képviselőket pedig két évente választják újra. A Képviselőházzal szemben a Szenátusba minden állam 2 főt delegálhat, így a teljes létszám 100 fő. A szenátorok megbízásukat 6 évre kapják, választásokat azonban itt is két évente rendeznek: a rotációs eljárás lényege az, hogy a szenátorok egyharmadának a hat éves mandátuma mindig a 2 éves választási ciklus végére jár le.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés