Előfizetői tartalom

Rishi Sunak: Mély gazdasági válsággal nézünk szembe, nehéz döntések jönnek

Miután Liz Truss megtartotta búcsúbeszédét, majd ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy hivatalosan is közölje lemondását III. Károly királlyal, nem sokkal dél után Rishi Sunak járt a brit uralkodó londoni rezidenciáján. III. Károly felkérte Sunakot a kormányalakításra, az új miniszterelnök pedig a Downing Street 10. előtt tartotta meg első nyilvános beszédét mint kormányfő. Sunak beszédjének központjában a gazdasági válság kihívása állt. A tory vezető jelezte: nehéz döntések fognak jönni. Sunak kommunikációja - ahogyan megválasztása is - egyszerre szólt a brit választópolgárok egészének, illetve egy szűkebb körnek: a tory képviselőknek és a konzervatív szavazóknak. Beszédében jól érezhetően megcímezte a Konzervatív Párttal szemben bizalmatlanok mellett a párton belüli egység szempontjából fontos csoportokat, politikusokat is.

Történelmi felkérés a Buckingham-palotában

Rishi Sunak brit helyi idő szerint 12:10 előtt pár perccel érkezett meg a Buckingham Palotába, ahol III. Károly király fogadta. Az alapból történelmi jelentőségű esemény több okból is történelmi volt: Rishi Sunak az első indiai - egyúttal az első ázsiai - származású brit miniszterelnök;

42 éves kora által a legfiatalabb brit kormányfő a modernkori brit politikatörténetben;

továbbá ez volt az első alkalom, hogy III. Károly kért fel egy képviselőt a kormányalakításra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés