Előfizetői tartalom

Példátlan hatalmat kapott Kína legfőbb vezére - Mihez kezd ezzel az erővel Amerika legnagyobb riválisa?

Ács Bence
Október 16. és 22. között lezajlott a Kínai Kommunista Párt 20. nemzeti kongresszusa, mely során ismét bizalmat szavaztak Hszi Csin-ping elnöknek. Hszi újabb öt évre nyerte el megbízatását, korántsem valószínű azonban, hogy 2027-ig biztosnak érezheti pozícióját. Nézzük, miért.

Ahogyan a nyugati demokráciák esetében megszokottnak tekinthető, úgy az autoriter rendszerekben is folyamatos a verseny a hatalom megszerzéséért, és megtartásáért. Míg egy demokratikus berendezkedésű államban döntően pártok versengenek a kormányra jutásért, addig az egypártrendszerekben főként a párton belüli szereplők, különféle érdekcsoportok, személyek teszik ugyan ezt. A helyzet Kínában sem más, mindazonáltal felfedezhetőek mintázatok, érdekességek a Kommunista Párton belüli hatalmi harcban.

Gyakran tévesen úgy értékeljük Kína politikai berendezkedését, mint egy személyközpontú rendszert, melyben a regnáló pártelnök, hasonlóan például a sztálini Szovjetunióhoz, korlátlan hatalommal rendelkezik, ellenfeleit komolyabb erőfeszítés nélkül félre tudja állítani, akaratát pedig minden helyzetben képes keresztülvinni a pártapparátuson.

A gyakorlatban Kína sokkal inkább párt, mint személyközpontú berendezkedést épített ki a kommunisták 40-es évekbeli hatalomátvétele óta. A kínai politikai élet egyértelmű, és megkérdőjelezhetetlen középpontja minden esetben maga a párt, melyen belül kiemelt, de távolról sem érinthetetlen szerepet tölt be a regnáló pártelnök.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái