Előfizetői tartalom

Olyan döntés készül, ami nagyon fájhat Putyinnak - Végleg elvesztheti Moszkva egyik legfontosabb szövetségesét?

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő még szeptemberben jelentette be azt, hogy előrehozott elnökválasztásokat kíván tartani hazájában, mellyel elmondása szerint az ország demokratizálódását kívánja elősegíteni. Tokajev mind bel- mind külföldön számos kritikát kapott amiatt, hogy fenntartotta elődje, Nurszultan Nazarbajev autoriter politikai rendszerét, de a mostani választások korántsem csak a belső-ázsiai állam politikai berendezkedéséről szólnak. Nézzük, mi forog kockán.

Szabad, tiszta választások? Kazahsztán esetében nem beszélhetünk arról, hogy a nyugaton adottnak vélt tiszta választásoknak bármiféle hagyománya lenne. Az ország Szovjetunió szétesését követő függetlenedésekor a hatalmat magához ragadó Nurszultan Nazarbajev ugyan tartott „választásokat”, ezek ugyanakkor sokkal inkább más autoriter rendszerekhez hasonló „színházak”...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés