Előfizetői tartalom

Che Guevara gerillacsoportjával kötött megállapodást Kolumbia első baloldali elnöke

MTI
A kolumbiai kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg(ELN) lázadóival arról, az ország nyugati részébe menekült őslakosok visszatérhetnek földjeikre, ez első egyezség a hatalom és a gerillacsoport közötti béketárgyalások kezdete óta - jelentette be szombaton Gustavo Petro elnök. Az 1964-ben Ernesto "Che" Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN a mai napig az utolsó még aktív kolumbiai gerillacsoport, míg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormányzattal.

Az államfő elmondta, hogy az ELN-nel alig egy héttel a tárgyalások megkezdése után jutottak megállapodásra. Egyelőre nem határozták meg, hogy mikor térhetnek vissza az erőszak miatt elmenekültek a Choco (északnyugati) és Risaralda (középnyugati) régiókba. Az ELN-nel folytatott tárgyalásokat, amelyeket az előző kormány 2019-ben megszakított egy 22 ember halálát okozó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés