Előfizetői tartalom

Putyin prédájából a háború legnagyobb nyertese? – Van egy ország, amely feltűnően jól járt az ukrajnai konfliktussal

Kiss Csaba
Az összeesküvés-elméletek hívei előszeretettel élnek azzal az érveléssel, miszerint ha egy ország valamilyen módon jól jár más országok háborújával, akkor az ő érdekében állhatott a háború kirobbantása. Eme logikai baki következtében egyesek az Egyesült Államokat tartják az ukrajnai háború kirobbantójának, pedig ha van egy ország, amely gazdaságilag igazán jól járt a háborúval, az Grúzia (Georgia), amely 2008-ban még maga vesztett háborút Moszkvával szemben, és területének mintegy egyötöde ma is orosz megszállás alatt áll. Az országba menekült több mint 110 ezer orosz – többségében jól szituált középosztálybeli – azonban fölpörgette a grúz gazdaságot, amely a világ egyik legnagyobb növekedését produkálhatja idén. Az orosz exodusnak persze számos árnyoldala is van, és sokan figyelmeztetnek, hogy az eufória után jöhet a keserű kijózanodás.

Nehéz történelmi örökség Grúzia azon országok sorába tartozik, mint például Litvánia vagy Örményország, amelyek több évszázados államisággal rendelkeztek, mikor az imperialista cári Orosz Birodalom meghódította őket. Az ókori kezdemények után a középkorban, 1008-ban jött létre az egységes Grúzia, vagy ahogy a grúzok a maguk államát nevezték és nevezik ma is: Szakartvelo....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái