Előfizetői tartalom

Csodafegyver vagy szemfényvesztés? – A Patriot légvédelmi rendszer

Az ukrán lakosság ellen indított légitámadások számának megugrása óta kérte Kijev a NATO-t arra, hogy küldjenek az országba fejlett légvédelmi eszközöket, elsősorban az amerikai Patriot légvédelmi rendszert. Míg a kérést Németország néhány héttel ezelőtt elutasította, Joe Biden amerikai elnök már a múlt hét folyamán rebesgette azt, hogy Washington mégis ilyen fegyvereket ad Ukrajnának.

Az MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer 1981 óta teljesít szolgálatot a NATO fegyveres erőinél, első éles bevetésére az Öbölháborúban került sor, azóta pedig a közel-keleti térség számos konfliktuszónájában alkalmazták. Maga a Patriot rendszer – hasonlóan a legtöbb modern légvédelmi rakétarendszerhez – több komponensből áll: a rakétaindító mellett egy külön...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés