Előfizetői tartalom

Hol törhet ki a következő nagy háború? – Négy pattanásig feszült konfliktus, amely bármikor felrobbanhat 2023-ban

A 2022-es év legmeghatározóbb konfliktusa egyértelműen az ukrajnai háború volt, amely bár közvetlen kiterjedésében regionális háborúnak tűnik, hatása fölmérhetetlen az egész világpolitikára és a világgazdaságra, már csak azért is, mert lényegében egy Nyugat – élén az Egyesült Államokkal – és Oroszország közötti proxyháborúvá fejlődött. Azonban Ukrajnán kívül máshol is vannak súlyos konfliktusok a világban, igaz, a geopolitika nagy játékosai ezekben lényegesen kevésbé aktívan vesznek részt (például az afrikai konfliktusokban). Létezik azonban néhány robbanással fenyegető helyzet, amelyben fontos világpolitikai szereplők is vastagon érdekeltek, és ezen konfliktusok egyike-másika pedig akár már 2023-ban is eszkalálódhat.

A balkáni lőporos hordó: Bosznia-Hercegovina és Koszovó A Balkán már több mint egy évszázada Európa lőporos hordója, mivel sok etnikum és vallás él egymás mellett oly módon, hogy szinte lehetetlen egyértelmű földrajzi határokat húzni közöttük. A boszniai szerb nacionalista, Gavrilo Princip szarajevói pisztolylövése volt az első világháború közvetlen kiváltó oka...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés