Előfizetői tartalom

Gigantikus gázkincs oldhatná meg Európa problémáit, de ehhez Putyinnak is lesz még egy-két szava

Az orosz gázszállítások drasztikus visszaesése miatt Európa új importlehetőségek keresésébe kezdett. Ezek egyike a Déli Gázfolyosó, amelyen keresztül már most is érkezik azeri gáz a kontinensre, de az igazi nagy eredmény az lenne, ha a Kaszpi-tenger másik oldalán fekvő Türkmenisztánból is mehetne földgáz Európába egy még megépítendő tenger alatti vezetéken keresztül, a posztszovjet ország ugyanis a világ negyedik legnagyobb gázkincsén ül. Hiába állt azonban a kezdeményezés mögé Recep Tayyip Erdogan török elnök, úgy tűnik, belátható időn belül a türkmén gáz elérhetetlen lesz Európa számára. A világ egyik legelzártabb országában, ahol a volt elnök tavaly a fiának adta át névlegesen a hatalmat, most épült föl temérdek pénzből egy új város, miközben a lakosság körében egyre nagyobb a nyomor. Bár az ukrajnai háborúban a türkmén vezetés hivatalosan nem foglalt állást, nagyon úgy tűnik, hogy Moszkva oldalán állnak, és nagyon hasonló Nyugat-ellenes retorikát hangoztatnak, mint a Kreml.

A lehetetlen gázvezeték December 14-én háromoldalú találkozóra került sor a Türkmenisztán Kaszpi-tengeri partján található Awaza városában. A megbeszélés résztvevői Recep Tayyip Erdogan török, Ilham Alijev azeri és Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök voltak, a középpontban pedig egy gázvezeték terve állt, amely Türkmenisztánból szállítana földgázt a Kaszpi-tenger...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés