Előfizetői tartalom

Váratlan fordulat jött a világ egyik legrégebbi konfliktusában – Véget érhet valaha az erőszak?

A Dél-Amerika északnyugati részén fekvő, mintegy 52 milliós lakosú Kolumbiában 1964 óta zajlik gerillaháború az egyes, főleg marxista-leninista irányultságú gerillacsoportok és a kormányerők, illetve az egyes milíciák között is; a konfliktus csaknem félmillió ember életét követelte eddig. Az egyik legnagyobb szervezettel már 2016-ban sikerült békét kötni, de a csaknem hat évtizede létező Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) továbbra is folytatja a küzdelmet. Velük és négy másik, kisebb csoporttal január 1-jétől féléves fegyverszünet lépett életbe, és folynak a tárgyalások a teljes békéről. Vajon Kolumbia újonnan megválasztott, első baloldali elnökének, Gustavo Petrónak sikerülhet véget vetni a csaknem 60 évnyi vérontásnak? Ez a tétje a megbeszéléseknek, melyek hamarosan Mexikóban folytatódnak.

Féléves fegyverszünet Az év utolsó napján fontos bejelentést tett a dél-amerikai ország, Kolumbia elnöke, Gustavo Petro: január 1-jétől fél évig tartó tűzszünet lépett életbe az ország öt legnagyobb fegyveres csoportja és az ország kormánya közötti megállapodás értelmében. Bár csak átmeneti tűzszünetről van szó, Kolumbia első baloldali elnökeként Petro...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés