Előfizetői tartalom

Tényleg szétverik az oroszok a szupermodern NATO-fegyvereket Ukrajnában? Nézzük meg, mit mondanak a számok

Az orosz védelmi minisztérium napi jelentéseit olvasgatva az az illúziónk támadhat, hogy brutális károk keletkeznek a NATO által Ukrajnának leszállított, nyugati haditechnikában, nehézfegyverekben, harcjárművekben. Tény, hogy időszakosan láthatók felvételek megsemmisített M113-as páncélozott szállító harcjárművekről, M777-es vontatott tarackokról, néha még 1-2 modernebb önjáró löveget is elkapnak az orosz Lancet-drónok. Összességében azonban, az igazolt veszteségekről szóló számok alapján abszolút nem kijelenthető, hogy radikális károkat okozna az orosz haderő az ukrán fegyveres erők által használt NATO-technikának, modern eszközökből pedig eddig kifejezetten keveset vesztettek az ukránok. Nézzünk egy kicsit a számok mögé.

Először is fontos leszögezni, hogy a konfliktus eleje óta igaz, hogy lényegesen alacsonyabb az ukrán haderő igazolható, katonai járművekben elszenvedett vesztesége, mint az orosz haderő járműveszteségei. Ennek számos oka van, kezdve onnan, hogy az oroszoknak eleve lényegesen több járművük és haditechnikai eszközük van, a háború nagyobb részében többnyire ők támadtak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés