Előfizetői tartalom

Készül a szakítás: elvesztheti egyik legfontosabb szövetségesét Kína ősellensége

Mára mindössze 14 ország maradt a világon, amely Tajvant, azaz a Kínai Köztársaságot ismeri el az „egy Kínaként” a Kínai Népköztársasággal szemben. Eme, jobbára kis közép-amerikai, karibi és óceániai országok számára ez azt jelenti, hogy a Kínával való kereskedelem pozitívumaitól nagyrészt el vannak zárva, ugyanakkor Tajvan a maga lehetőségeihez mérten igyekszik gazdasági előnyökkel magához kötni ezeket az államokat. A 7 milliós dél-amerikai országban, Paraguayban, amely a déli kontinensen egyedüliként tartja fönt a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajpejjel, április végén választások lesznek, és az ellenzéki jelölt azt ígérte, szakítanak Tajvannal, és fölveszik a diplomáciai kapcsolatokat Pekinggel, az agrárország marhahús- és szójaexportjának ugyanis szüksége van a kínai exportpiacra. Hogy azonban valóban fölmondaná-e a diplomáciai kapcsolatot Paraguay a szigettel egy ellenzéki győzelem esetén, az számos más tényezőtől is függhet, nem utolsó sorban a kínai nyomulást minden eszközzel megakadályozni igyekvő Egyesült Államoktól.

Alig több mint egy tucat ország ismeri el hivatalosan Tajvant Mikor 1949-ben a Kínai Kommunista Párt hadereje, a Népi Felszabadító Hadsereg legyőzte a Kínai Köztársaság erőit, a köztársaság vezető pártja és a kormány Tajvan szigetére menekült. Az 1911-ben létrehozott Kínai Köztársaság azóta is az egész Kína fölötti fennhatóságot tartja fönt magának, ahogy az 1949...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés