Előfizetői tartalom

Többé nem óvatoskodik a NATO: úgy néz ki, csak most kezdenek igazán ömleni a nehézfegyverek Ukrajnába

Nagyon úgy néz ki, hogy Franciaország igazi lavinát indított el azzal, hogy AMX-10 RC kerekes páncélosokat küldött Ukrajnának, de "tanknak" nevezte őket: a nyugati katonai hatalmak vezetői mind elkezdtek gondolkozni azon, hogy szűk 11 hónappal az orosz invázió kezdete után valódi, modern és ütőképes, nyugati gyártmányú általános harckocsikat biztosítanak az ukrán fegyveres erőknek. A játszmának nagy tétje van: az ország, amely elsőként küld modern tankokat Ukrajnának, a nyugati blokkon belül jelentős presztízsre fog szert szövetségeseinek szemében, ugyanakkor Oroszország haragját is jó eséllyel ők vívják majd ki a legjobban. Jelenleg igencsak úgy néz ki, hogy pár hónapon, ha nem héten belül valódi, NATO-tankokat kap Ukrajna, a "megtiszteltetésre" pedig több esélyes is van - nézzük, melyek ezek.

Lavinát indítottak el az AMX-10-esek? Az, hogy a franciák "könnyűtanknak" hívják az AMX-10 RC-t, zseniális PR-fogás, ami megindította a nyugati fegyverszállítmányok újabb hullámát Ukrajnába, de amúgy funkcióját tekintve a járműnek köze nincs egy modern MBT-hez. Fotó: US Army via Commons A 2023-as év jól indult Ukrajna számára: úgy néz ki, szűk 11 hónappal az invázió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés