Előfizetői tartalom

Fontos csatát nyert Oroszország, de a törés csak mélyül Putyin belső körében

Jelentős mennyiségű erőforrást felhasználva, a Wagner-csoportot hús-vér ostromgépként használva elfoglalta az Oroszország a kelet-ukrajnai Szoledár városát. Arról többször írtunk korábban, hogy a településnek önmagában semmilyen stratégiai szignifikanciája nincsen, hiszen még Bahmut bekerítéséhez sem elég, a győzelemnek ettől függetlenül presztízsértéke van, hiszen hat hónapja Szoledár az első város méretű település, melyet az orosz haderő meg tudott hódítani. Ami érdekes az egész történettel kapcsolatosan az, hogy nagyon úgy néz ki, hogy a szoledári győzelem nem törte meg az ukrán ellenállást a térségben, az orosz hadvezetés belső kohézióját viszont alighanem tovább rombolja.

Pár nappal ezelőtt a Wagner-csoport bejelentette, hogy elfoglalták a Bahmuttól északkeletre található Szoledár városát, ma az orosz védelmi minisztérium is deklarálta a település „felszabadítását.” Ukrajna hivatalosan még nem erősítette meg a hírt, de helyi források alapján is úgy tűnik, hogy ha nem is tisztították még meg az oroszok teljesen a várost, a településen csupán elszórtan vannak harcok.

Szoledár elfoglalása önmagában aligha nevezhető stratégiai győzelemnek, hiszen legjobb esetben is csupán északi, északkeleti irányból vágják el vele az oroszok a Bahmutba érkező ukrán utánpótlást; Bahmut védői ráadásul nem is elsősorban innen, hanem nyugati, északnyugati irányból, Szlovjanszk és Kramatorszk felől kapják elsősorban az erősítést, ellátmányt. Ha nagyon jóindulatúak akarunk lenni, az talán elmondható, hogy Szoledár elfoglalásával könnyebben veszik tűz alá az említett utánpótlási vonalat, de Bahmut bekerítéséről és / vagy az utánpótlási vonalak totális elvágásáról nincs szó. Az is kérdés, hogy a települést mennyire tudják majd megtartani az oroszok, hiszen Ukrajna többször is demonstrálta a háború során, hogy képesek hatékony ellentámadásokat lefolytatni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés