Előfizetői tartalom

Készül a nagy visszatérés: újra berobbanhat a hatalomba Orbán Viktor fontos szövetségese

Pénteken és szombaton tartják a cseh elnökválasztás első fordulóját, amelyből a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerülhet majd be a második fordulóba. A nyolc jelölt közül háromnak van esélye a második fordulóba jutni. A 2017 és 2021 közötti miniszterelnök, Andrej Babiš fej fej mellett áll Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal, aki 2015 és 2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt, ezzel ő emelkedett a legmagasabbra a transzatlanti katonai szövetség ranglétráján a néhai Varsói Szerződés tagállamainak tisztjei közül. Szintén esélyes Danuše Nerudová közgazdász, a Mendel Egyetem volt rektora, aki az első nő lehet Csehország (beleértve Csehszlovákiát is) elnöki posztján.

Mi a tét? Csehország parlamentáris köztársaság, vagyis a végrehajtó hatalom feje a miniszterelnök, a köztársasági elnök főleg ceremoniális szerepet tölt be. A cseh államfő hatalma azonban nagyobb, mint a parlament által közvetetten választott magyar államelnöké. Egyrészt valamivel szélesebb jogkörei vannak, másrészt az, hogy a nép közvetlenül választja, nagyobb legitimitást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés