Előfizetői tartalom

Kijött a friss lista: nézzük, melyik most a világ 10 legerősebb hadserege!

A Global Firepower minden évben elkészíti az úgynevezett „Powerindex” alapján összeállított listát a világ legerősebb haderőiről. A listát komolyabb szakértői körökben gyakran szokták kritizálni amiatt, hogy nem veszi figyelembe egyes haderők technológiai, szervezettségi és képzettségi színvonalát, sem a stratégiai fegyverarzenált, pusztán egyes haditechnikai eszközök számát és az országok gazdasági, földrajzi adatait vizsgálják. Mindenesetre az idei lista már csak az orosz-ukrán háború alakulása miatt is érdekes: a GFP elemzői úgy látják, hogy Oroszország továbbra is a világ második legerősebb hadereje, Ukrajna viszont a 15. helyre jött fel. Magyarország a listán jelenleg az 54. helyet foglalja el, az elmúlt években lassan, de biztosan kúsztunk felfelé a rangsorban.

A Top 10 Amerikai tengerészgyalogosok és ausztrál katonák az ausztrál haderő egyik Abrams harckocsijával. Fotó: USMC via Commons Az évente megjelenő Global Firepower listájának legérdekesebb része alighanem az, hogy melyek a világ legnagyobb haderői, hadseregei. A 2023-as listát azért övezte jelentős várakozás, mert az ukrajnai háború súlyos orosz eszközveszteségei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés