Előfizetői tartalom

Erre senki nem számított: egyetlen ok miatt nyíltan Ukrajna mellé állt Moszkva régi barátja

Január közepén az Indokínai-félszigeten található Kambodzsa 15 ukrán katona aknamentesítési kiképzését kezdte meg a két ország vezetői közötti novemberi megállapodás értelmében. A világ legjobb aknamentesítői közé tartozó kambodzsai utászok később Lengyelországban folytathatják a programot. Bár a délkelet-ázsiai ország Kína egyik legszorosabb partnere a térségben, és régóta jó viszonyt ápol Oroszországgal, illetve annak elődjével, a Szovjetunióval, a kritikusai szerint a királyságot diktatórikusan vezető miniszterelnök, Hun Szen már az ukrajnai háború első heteiben Ukrajna mellé állt, és nemcsak ENSZ-szavazásokon nem fél elítélni Moszkvát, hanem immár gyakorlati segítséget is nyújt a megtámadott országnak. Ukrajna támogatói között szinte kizárólag csak a kollektív Nyugathoz tartozó, demokratikus berendezkedésű országok vannak, így Kambodzsa egyértelműen kakukktojásnak számít. Phnompennek mégis jó oka van arra, hogy ily módon foglaljon állást.

Vérzivataros történelem Az egykori francia gyarmat, Kambodzsa hosszú évtizedeken keresztül lényegében folyamatosan háborús térség volt a XX. század második felében. A második indokínai háború keretében – melynek a vietnami háború volt a legfontosabb konfliktusa – 1967 és 1975 között polgárháború zajlott az első kambodzsai királyság, majd köztársaság Egyesült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés