Előfizetői tartalom

Megérkezett a frontra a legújabb orosz csodafegyver: már esélye sincs a legendás Leopard- és Abrams-tankoknak?

Komoly diplomáciai botrány volt pár hete abból, hogy a NATO egyes országai úgy döntöttek: modern, nyugati harckocsikkal segítik Ukrajna Oroszország ellen folytatott védekező háborúját, a szokásos eszkalációs fenyegetés mellett a Kreml hivatalos kommunikációjában elsősorban arra igyekezett rávilágítani, hogy szerintük más harckocsitípusokhoz hasonlóan a NATO-tankok is pusztulni fognak az ukrán fronton. Erre szerintük egy kifejezetten hatékony eszköz lesz a Marker vezető nélküli szárazföldi jármű (UGV), amely egy intelligens célkereső rendszer és egy páncéltörő rakétaindító segítségével könnyedén likvidálni tudja majd akár a német Leopard 2-es, akár az amerikai Abrams-tankokat. Tényleg esélytelenek a NATO-tankok a Markerrel szemben? Nézzük.

Oroszország és a „robotfegyverek” Uran-9-es UGV Moszkvában. Oroszország régóta kísérletezik szárazföldi vezető nélküli harcjárművekkel, papíron ők állították föl a világ első olyan katonai alakulatát, amely "robotfegyvereket" használ. Fotó: Dmitriy Fomin CC BY 2.0, via Wikimedia Commons Mielőtt elmélyülünk a Marker UGV konkrét harci képességeiben, érdemes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés