Előfizetői tartalom

Nevetségesen régimódi technológiával figyelhette meg Kína az egész világot, de ez eddig nem tűnt föl senkinek

Kiss Csaba
Az Egyesült Államok egyik vadászgépe szombaton lelőtt egy kínai léggömböt a keleti partoknál, amely azt megelőzően egészen Alaszkától kezdve végigrepült az országon. Bár Peking arról beszélt, hogy egy eltévedt meteorológiai léggömbről van szó, az Egyesült Államok hírszerzőitől származó információk szerint az incidens egy már több éve zajló kínai kémtevékenység része, melynek során egy több mint két évszázados technológiához nyúltak vissza. A már-már nevetségesen régimódi technika kreatív újrafelhasználása hatékonynak bizonyult, ugyanis – mint kiderült – a mostani előtt négy másik kínai léggömb is behatolhatott az Egyesült Államok légterébe, három még Donald Trump elnöksége alatt. Az incidens miatt hónapok óta nem látott mélypontra zuhant Washington és Peking viszonya.

Kínai léggömb az Egyesült Államok fölött Az elmúlt napokban egy, pontosabban két kínai léggömb borzolta és borzolja a kedélyeket, melyeket az amerikai kontinens fölött szállva fedeztek föl. Az egyik ballon január 28-án lépett be az Egyesült Államok légterébe Alaszkánál, majd ezt követően az ország több pontján is észlelték, míg végül Dél-Karolina államnál...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái