Előfizetői tartalom

Lövöldözésig fajult a veszélyes politikai játszma – Nyakunkon az újabb háború?

Január 27-én egy fegyveres férfi hatolt be Azerbajdzsán teheráni nagykövetségére, és halálosan megsebesítette a biztonsági személyzet egy tagját. Bár az iráni hatóságok szerint személyes, és nem politikai okok állnak a háttérben, Azerbajdzsánban sokan azt gyanítják, az incidens a két ország közötti egyre romló viszonnyal függ össze. A viszony romlásához jelentősen hozzájárult, hogy Azerbajdzsán immár nyíltan is fölfedte, hogy milyen szoros viszonyt ápol Irán ősellenségével, Izraellel: január elején ugyanis először nevezett ki Azerbajdzsán nagykövetet a zsidó államba. Eközben Irán egyre szorosabbra fűzi a diplomáciai kapcsolatokat Azerbajdzsán régi ellenfelével, Örményországgal. A két volt szovjet tagköztársaság közötti hegyi-karabahi konfliktus és az izraeli–iráni konfliktus összefonódása veszélyes gyúelegyet képezhet a Közel-Kelet és a Dél-Kaukázus térségében.

A hegyi-karabahi és az izraeli–iráni konfliktus Azerbajdzsán és Örményország a Hegyi-Karabah miatt dúló, immár több évtizedes konfliktus miatt kerül legtöbbször a világsajtó címlapjaira. Az utóbbi években megint fölerősödött a konfliktus: 2020-ban véres háborút vívott egymással a két ország a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de zömmel örmények lakta területért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés