Előfizetői tartalom

Ukrajna is kaphat a világ legjobb légvédelmi rendszeréből – De mit is tud a híres Vaskupola?

Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnök a hétvége során beszélt arról, hogy hazája fontolóra veszi azt, hogy Ukrajnának is adjon a hazai fejlesztésű Vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszerből. A Vaskupolát gyakran szokás a világ egyik legmodernebb, és leghatékonyabb légvédelmi rendszerének nevezni, Ukrajna számára pedig valóban hatalmas segítség lenne az, ha megkapnák a fegyvert. Nézzük, mi is teszi az izraeli légvédelmet ilyen hatékonnyá.

Az Iron Dome, vagy magyarosan Vaskupola légvédelmi rendszert a  2000-es évek második felében fejlesztette ki az izraeli Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries. A többkomponensű légvédelmi rendszer elsődleges feladata a palesztinok által Izrael területére kilőtt kis hatótávolságú rakéták tüzérségi lövedékek, valamint drónok megsemmisítése. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés