Előfizetői tartalom

Ilyennek még nem láthattuk Budapestet – de félő, hogy nem is fogjuk látni

Kiss Csaba
Egyedülálló színes film készült az 1938-ban Budapesten megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusról. A mozgókép készítője, az akkor mindössze 28 éves Zombori Vilmos azonban néhány hónappal az eseményt követően tragikus légibaleset áldozata lett. A filmtekercsek jelenleg magántulajdonban vannak, de néhány éve a magyar állam védett műtárggyá nyilvánította őket. A celluloidszalag azonban – természeténél fogva – pusztulásra van ítélve, így szükség lenne minél gyorsabb restaurálására és digitalizálására. Vajon láthatja-e a közönség valaha a szomorú sorsú fiatal művész felmérhetetlen értékű alkotását?

Egy végzetes repülőút

1938. augusztus 10-én, szerdán borzalmas repülőszerencsétlenség rázta meg Magyarországot: hat újságíróval, egy filmessel, egy állatorvossal, valamint négyfőnyi legénységgel a fedélzetén lezuhant egy Fokker F.VIIIB típusú légcsavaros utasszállító repülőgép.

„A debreceni repülőteret elhagyva, a repülőgép mintegy húsz percet lehetett a levegőben, amikor Hajduszoboszló határában, az ebesi puszta fölött kihagyott a gép egyik motorja. A pilóta kétségbeesett erőfeszítéssel próbálta egyensúlyba hozni gépét, majd leereszkedett 200–300 méternyi magasságra, helyet keresett, ahol a kényszerleszállást nagyobb baj nélkül elvégezhesse, amikor a motor teljesen megállott, a gép előbb megbillent a levegőben, azután két bukfencet vetett, hátára fordult, majd nyilegyenesen, ágyúlövésszerű dörejjel lezuhhan a Foghtő-dülőben egy búzatáblára” – adott hírt a Pesti Napló a szerencsétlenségről 1938. augusztus 12-i számában.

IMG_20230215_134243
Jelenet Zombori Vilmos az Eucharisztikus Kongresszusról készült 1938-as színes filmjéből.

A közeli Reckl-uradalom dolgozói látták a katasztrófát, és rohantak a lezuhant géphez, amely hátán fekve, teljesen szétzúzva feküdt a búzatáblán. Három szemtanú az uradalmi intéző házához rohant, ahonnan telefonon hívták a mentőket, a csendőrséget és a debreceni rendőrséget. A mentők azonban már csak a holttesteket tudták előhúzni a gép roncsai alól: az utasoknak és a legénységnek esélye sem volt a túlélésre.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái