Előfizetői tartalom

Mit akar Putyin elérni a háborúval? – Rejtélyes írások fedhetik fel Moszkva valódi céljait

Vlagyimir Putyin beszédeiben és szövegeiben számos orosz gondolkodó elképzeléseit fedezhetjük föl, legyen szó a XX. század első felében működő Ivan Iljinről, vagy a ma is aktív ideológusról, Alekszandr Duginról. Utóbbi annak az „eurázsianizmusnak” nevezett gondolati hagyománynak a folytatója, melynek első jeles képviselője egy száz évvel ezelőtt élt nyelvészprofesszor, Nyikolaj Szergejevics Trubeckoj volt, aki az elsőkként írt arról, hogy Oroszországnak az egész, a Kelet-európai-síkság nyugati határaitól a Csendes-óceánig tartó terület, a szűkebb értelemben vett Eurázsia fölött uralmat kell szereznie. Trubeckoj dühödt Nyugat- és ukránellenességével is megelőlegezte Putyin elképzeléseit és rögeszméit. Legfontosabb írásainak olvasása ezért jobban megvilágíthatja, miért is indította el az orosz elnök az Ukrajna elleni háborút.

Eurázsianizmus Eurázsia földtani értelemben az Európából és Ázsiából álló egyetlen nagy kontinenst jelenti. Ugyanakkor elsősorban az orosz gondolkodásban meghonosodott egy politikai értelme is, amely szerint Eurázsia nem föltétlenül foglalja magában az egész szuperkontinenst, hanem a Kelet-európai-síkság nyugati határaitól a Csendes-óceánig tartó területet jelenti, lényegében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés