Előfizetői tartalom

Egy magyar katasztrófa, amelyről címlapon értesült az egész világ

A korszak legjelentősebb világlapjai, többek között a New York Times is címlapon hozta az egy világvégi kis magyar faluban, Szatmárököritóban 1910-ben bekövetkezett tragédiát. Húsvét vasárnapján nagy mulatságot tartottak a településen, azonban az ünneplés katasztrófába fordult, mikor kigyulladt a pajta, ahol a bált tartották. Több mint háromszázan vesztették életüket, ezzel a szatmárököritói tűzvész a maga korának egyik legnagyobb katasztrófájává vált, csak a Titanic 1912-es tragédiája tudta elhomályosítani. A tűzvész előzményei és utóélete igencsak rossz bizonyítványt állítottak ki a korabeli magyar hatóságokról.

Egy magyar tragédia a világlapok címlapjain Ököritófülpös az ország északkeleti csücskében, a román és az ukrán határtól nem messze található, kevesebb mint kétezer lakosú község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Három falu – Szatmárököritó, Fülpös és Mácsa – összeolvadásából jött létre 1950-ben, de Ököritó, később Szatmárököritó már a XIII. században...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés