tajvan
Globál

Hetven éve nem történt ilyen: Kínába látogathat a volt tajvani elnök

MTI
Ma Jing-csiu volt tajvani elnök még márciusban Kínában készül látogatást tenni - közölte vasárnap a politikus hivatala. Ez lenne az első alkalom, hogy egy volt vagy hivatalban lévő tajvani vezető Kínába látogasson, mióta a polgárháborúban vereséget szenvedett Kínai Köztársaság kormánya 1949-ben a szigetre menekült.

A történelmi látogatásra Peking és Tajpej között kiélezett feszültség közepette kerül sor. Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Ma, aki a Tajvan fő ellenzéki pártjának, a Kínai Nemzeti Pártnak (Kuomintang, KMT) a politikusa, 2015-ben találkozott Szingapúrban Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Ma hivatala szerint a 2008-tól 2016-ig hivatalban volt tajvani elnök kínai körútja március 27-től április 7-ig fog tartani, és érinteni fogja Nancsing, Vuhan, Csangsa, Csungking és Sanghai városokat.

A tájékoztatás szerint a tajvani politikus diákokkal fog találkozni, és második világháborús, valamint a Japánnal vívott konfliktus és a kínai császárság végét jelentő 1911-es forradalom történelmi helyszíneire akar látogatni. A közlés nem tért ki arra, hogy Ma Jing-csiu találkozni fog-e kínai tisztségviselőkkel, ideértve Hszi Csin-ping elnököt. A KMT ugyan tagadja, hogy Pekig-barát politikai erő lenne, hagyományosan azonban mégis szorosabb kapcsolatokat szeretne kiépíteni Kínával. A koronavírus-járványhoz köthető utazási korlátozások eltörlésével Andrew Hszia, a párt alelnöke februárban Vang Huninggal, a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik vezető tagjával egyeztetett.

A Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) Hszia kínai látogatása alapján élesen bírálta a KMT-t, amiért az szerinte túl szoros közelségbe került a pekingi vezetéshez. Az ellenzéki erő azzal védekezett, hogy fontos nyitva tartani a kommunikációs csatornákat, különös tekintettel a feszültséggel teli jelen helyzetre. Peking a jelenlegi tajvani elnök "szeparatista törekvéseire" hivatkozva ismételten visszautasította Caj Jing-ven tárgyalásokra vonatkozó felhívásait.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-184361272
Portfolio Z gen fesztivál
gulyás gergely
kína, peking
factory worker gyári munkás hegesztés
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem

Kasza Elliott-tal OTP - kereskedés

Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok venni, sőt egyáltalán...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1248996673