Előfizetői tartalom

Merre tovább, Skócia? Válaszút előtt a függetlenségpártiak

Nicola Sturgeon lemondása miatt új vezetőt kap ma a Skócia függetlenségéért küzdő, skót kormányt vezető Scottish National Party, vagyis a nacionalista-baloldali Skót Nemzeti Párt. A verseny Humza Yousaf és Kate Forbes között dől el, a győztesre jelentős kihívás vár: célt kell adnia annak a pártnak, amelynek fő törekvése előtt számtalan jogi akadály, illetve hátországban meglévő nehézség áll.

Frissítés: Humza Yousef lesz az SNP új vezetője, ezzel együtt pedig Skócia következő – és első muszlim – első minisztere. A skót politikus kijelentette: a mostani lesz "az a generáció, amely elhozza a függetlenséget Skóciának".

A Thatcher-elleneségtől a skót függetlenségig

Nicola Sturgeon skót első miniszter, a Skót Nemzeti Párt vezetője február 15-én jelentette be, hogy pártvezetői széke mellett a skót kormány vezetését is ott hagyja. Sturgeon elmondta, hogy addig marad hivatalban, amíg helyére új vezetőt nem választanak.

A skót politikus lemondása mögött állítása szerint nem politikai nyomás állt, azonban hangsúlyozta, hogy ennyi év politikában eltöltött idő megviseli az embert, és szeretne többet foglalkozni a magánéletével. Érdemes megjegyezni, hogy nemrég hasonló okokra hivatkozva mondott le Jacinda Ardern, Új-Zéland népszerű miniszterelnöke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés