Előfizetői tartalom

Átállt az ukránokhoz a történelmi kolostor apátja

MTI
|
Portfolio
Avraamij, a kijevi Pecserszka Lavra kolostor apátja, aki eddig az Oroszországi Ortodox Egyház által történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozott (UPC), csatlakozott Ukrajna önálló, nemzeti ortodox egyházához (PCU), és arra kérte annak vezetőjét, Jepifanyij metropolitát, hogy nevezze ki őt a Lavra új, ideiglenes vezetőjévé. Jepifanyij a kérést jóváhagyta - tájékoztatott szerdán közleményben Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU). Eközben nyilatkozatot fogadott el az Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó hívők jogainak megsértéséről szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács, felszólítva a világ parlamentjeit és a nemzetközi szervezeteket: követeljék meg Kijevtől, hogy hagyjon fel a hívők hátrányos megkülönböztetésével és a szent helyek megsértésével.

A közlemény szerint Jepifanyij metropolita arra kéri az ukrán kormányt, hogy biztosítson helyiségeket a Lavra területén az istentiszteletre, a szerzetesek lakhatására és tevékenységére. Reményét fejezte ki, hogy az állam segít megvédeni a Lavra új vezetőjét és a kolostort a "moszkvai patriarchátus támogatóinak" esetleges provokációitól. Avraamij arra buzdította a szerzeteseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés