Előfizetői tartalom

Mit akar valójában Putyin elérni a háborúval? – Egy rejtélyes idézet ránthatja le a leplet a mestertervről

Kiss Csaba
2012 végén évértékelő beszédében egy akkor már húsz éve halott orosz gondolkodót idézett Vlagyimir Putyin. A nevezett gondolkodó, Lev Nyikolajevics Gumiljov az úgynevezett eurázsianista iskolához tartozott, mely szerint Oroszország sorsa geopolitikai meghatározottságánál fogva az, hogy az eurázsiai térség ura legyen. Putyin az elmúlt években látványosan magáévá tette ezt a gondolatot, amit nemcsak az mutat, hogy eurázsianista gondolkodóktól idéz, hanem a gyakorlatban is hozzálátott Eurázsia újraegyesítéséhez – ennek legfontosabb mozzanata az ukrajnai háború. Ugyanakkor mindebbe bizonyára bele sem kezdett volna, ha nem hitt volna mélyen abban, hogy Oroszország képes rá, ezt a hitét pedig részben éppen Lev Gumiljov gondolatai táplálhatták.

Eurázsianizmus Az eurázsianizmus mint szellemi irányzat az 1920-as években, a bolsevik uralom elől Nyugatra emigrált orosz értelmiségiek körében született meg. Alapítói Nyikolaj Trubeckoj és Pjotr Szavickij: előbbi 1920-as, Európa és az emberiség című művét tekintik az egyébként korántsem egységes eszmerendszer megalapozójának. Az eurázsianizmus gondolkodói arra az orosz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái