Előfizetői tartalom

A lehetetlenre vállalkozik Magyarország szomszédja – Ki lehet maradni a nagyhatalmak katonai játszmájából?

Az európai közvélemény viszonylag keveset tud arról, hogy van egy olyan uniós tagország, amely ugyan az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz csatlakozott, és jelentős humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, továbbra is virágzó gazdasági kapcsolatokat tart fönt Oroszországgal, és nem járul hozzá a nyugati fegyverszállításokhoz. Ausztria következetesen védi alkotmányban is rögzített „örökös” katonai semlegességét, amely azonban egyre illuzórikusabbá válik, ráadásul a saját védelmére alig költő ország valódi háborús fenyegetettség esetén csak másokra számíthatna. Földrajzi helyzete mindenesetre védettséget ad Ausztriának, és amíg nem hirdeti hangosan oroszbarátságát, addig valószínűleg nem is kell számítania arra, hogy szövetségesei ezt komolyan szóvá fogják tenni neki.

Az osztrák semlegesség A második világháború idején a náci Németországhoz tartozó Ausztriát a többi német nyelvű területhez hasonlóan a négy szövetséges ország – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Szovjetunió – csapatai szállták meg, és ahogy a szűkebb értelemben vett Németországban, az országot, illetve a fővárost négy zónára osztották....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés